Dürziler Hakkında Ne Kadar Bilgi Sahibiyiz?







Merhabalar,

Şu an Dürzi oluşumunun 2. defa karşıma çıktığı ve nasıl oluştuğunu anlatan bir kitap okuyorum..

Bu vesileyle kısaca anlatmak istedim sizlere de.

Halk arasında bir hakaret, ağır hakaret olarak kullanılır "Dürzü" nidası.. 

İyi de tam olarak nedir, ne değildir?...



İyi de Dürzi'lerin Suçu Nedir?

Diye düşünenler olmuş olabilir benim gibi.. İşte bu yazımda ne yapmış da bu Dürziler bu kadar öfkeyle anılıyor, onun sebebini anlatmaya çalışacağım sizlere.


***


Şimdi başlangıçta, 10. Yüzyılda Mısır hükümranlığı altında yaşıyordu Dürziler. Yani etnik köken olarak Kıptilere yakın oldukları söylenebilir. Ancak Kıpti değiller(Sami ırkının bir kolu olabilirler. Yahudiler bir dönem Mısır'da yaşamışlardı ya. Ordan bağ kurarak düşünecek olursak)... Keza konuştukları dil, yaşayış tarzları, birçok anlamda Mısır haklıyla farklılaştığı için ve devlet otoritelerince varlıkları ve bekası desteklenmediği için bu "Dürzi"ler peşlerine Kürt, Arap ve Acemleri de takarak İran'ın Güneyine gitmişler. 

Dürzi'ler müslümanlık dinine mensuptur. Ve nitekim Kürt-Arap-Acemlerle de "dini birlik" gayesiyle bir araya gelmişlerdir. Ancak sonradan Din imamları Bahaal ölünce inançları doğrultusunda hareket etmeyi bırakırlar. Ve bu peşlerine taktıkları etnik unsurlarla ortaklaşa bir kültür oluştururlar. Bir çeşit kültürleşim-kültürel etkileşim gibi düşünebilirsiniz.. Ve "kültürleşim" İranlıların yaşayışlarından da, Kürt ve Arap halklarından da tamamen farklı ve oluruna geldiğince bir yaşayış tarzıdır.. 

Dinleri yine islam olmakla beraber, bu "Dürzilerin" inandıkları islam da yine bu ortaklık anlayışına uygun olarak yeniden şekillendirilmiştir. 

Tüm bu farklılık ve alışılmışın dışında oluşu, Dürzileri yerleşik Afrika halklarından soyutlamış ve ne menem bir kültüre mensup oldukları bir türlü anlaşılamamıştır.

Bu yüzden dilimize yerleşen "Lan Dürzüü..." nidası, günümüzde aslında etnik kökeni çözümlenemeyen ve kültürel alt yapısı tespit edilemeyen tipler için kullanılan bir tabire dönüşmüştür.


Kısaca anlatmak istedim..
Umarım sizlerin de ilgisini çekmiştir.. 
(Yazımda hiçbir kişi ya da gruba hakaret maksadıyla ifade edilmiş hiçbir söylem bulunmamaktadır ve elimden geldiğince bilimsel objektifliğin dışına çıkmamaya çaba gösterdim.)


***


İlgi çekici ve bilim odaklı başka yazılarda görüşmek üzere, Arkadaşlar..

Sevgiler..
Rukiye Eğlence

0 comments:

Yorum Gönder