Akıllı Tahtaya HDMI İle Bağlanma

 



Akıllı Tahta Çift Ekran Sorunu

Merhaba,


Bu yazımda okulumuzdaki Akıllı tahtadan görüntü alamamız suretiyle yaşadığımız bir sorunu ve onu nasıl çözdüğümü anlatacağım.


En baştan başlayayım. Senenin başında okula geldiğimiz gün, geçen sene kullandığımız HP laptopun bozulmuş olduğunu gördük (O da ayrı bir karın ağrısı).. Muhtemelen içerisinde statik elektrik kalmıştı. Uzun süre kullanılmayan laptoplarda bu sorun yaşanıyor. Ancak yarım saatlik kesintisiz şarj işlemiyle sorun sonradan düzeliyor. 


Ancak kullandığımız HP bilgisayar yarım değil iki saatlik şarjdan sonra yine de açılmadı. Belki bios pili ölmüştür. Bataryası ölmüştür. Bilemiyoruz. Yapamadık. (Farklı zamanlarda Müdürüm de ben de sorun analizinden geçirmemize rağmen yapamadık. Demek ki gerçekten bozukmuş :-| ).


Ardından öğrencilerin kullandığı masaüstü bilgisayarlardan birini öğretmen bilgisayarı olarak belirlemeye karar verdik. (Bunun da işlemcisi ısınma sorunu var. İşlemcisini termal macun soğutucu ile yeniden kaplamak gerekiyor.)




Masaüstü bilgisayarı öğretmen masasına kurduktan sonra bu sefer başka bir sorun zuhur etti: Bilgisayarımız çift görüntü(dual stream) almamıza izin vermiyordu. Yani aynı anda hem akıllı tahta hem monitörden görüntü alamıyorduk.


Laptop kullanırken VGA kablosunu laptopa bağlayarak çift görüntü alabiliyorduk. Ancak masaüstünde iki vga girişi olmasına ve ikisinin bağlantılarını da düzgün bir şekilde yapmamıza rağmen harici ekran kartından görüntü alabiliyorduk sadece. Onboard ekran kartı girişi bize görüntü vermiyordu(Ama onboard ses kartından ses çıkışı alabiliyoruz. İlginç..)


Onboard Ekran Kartında Sorun Var!


Bu onboard ekran kartlarında sıklıkla yaşanan bir problemmiş. Anakarta harici bir kart taktığında anakart onboard'sa eğer, dahili ekran kartını off duruma geçiriyor ve sonra artık onu kaybediyorsunuz. 


Onboard elemanları yeniden aktive etmek için bir dizi işlem öne sürmüşler, mesela bios pilini çıkarıp tekrar takın, vs. (Bu konu hakkında bu linkteki açıklamaları okuyabilirsiniz..) Ancak ben bu riske girmek istemedim. Zira Setup ayarları ya da bios pili çıkar-tak durumunda güzelim anakartı tamamen kaybetme ihtimalimiz vardı.


Ben de çaresiz B,C,D varsa E planlarını araştırmaya koyuldum.


HDMI Olayına Yoğunlaşalım.


Açıkça söyleyeyim, bu tecrübeyi yaşamadan önce VGA ve HDMI kablo arasındaki farkı bilmiyordum (Booooommmm!!!!!!....)..


Olabilir yani, mükemmel bilgisayarcı değilim :-( 


Öğrenme aşamasındayım ve yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinenlerdenim. :-/  


Gelişime ve öğrenmeye sonuna kadar açığım :-|


Yani bizde iki adet VGA Girişi+VGA kablosu bulunuyordu. Fakat anakart bu VGA girişlerinden birini direkt pasifize ediyordu. Onboard ekran kartından hiçbir şekilde görüntü alamıyorduk.


Nedir ne değildir diye araştırmaya devam ederken, Akıllı Tahtadan masaüstü pc'yle görüntü alanların aslında HDMI kullananlar olduğunu gördük. Hemen HDMI kablonun nasıl kullanılacağına dair aramalar yaptım google'dan.


Görünüşe bakılırsa, portatif bir HDMI kablo alarak yaşadığımız çift görüntü problemini ziyadesiyle çözebilecektik. Çünkü hem kasada hem akıllı tahtada HDMI portu bulunmakta idi.


Geriye tek bir sorun kalıyordu:


Nerede Satılıyor Bu HDMI?..


Bu sorunları yaşar ve çözmeye çalışırken öğrenciler, de  süreçten haberdardı. Genelde yaşadığım bilişim sorunlarından BT öğrencilerimi özellikle haberdar edip sürece dahil olmalarını sağlamaya çalışıyorum.


"İşte ben HDMI Nerede Satılır?" aşamasında iken Sevgili Fehmi(9-ÇG) zıpladı ve "Bizim orada kırtasiyede vardır gidip bir sorayım" dedi. Aynı günün akşamına köyde bulunan bir Televizyoncuya sormuş ve HDMI kablosunu bulmuşlar. Sabahına "Hocam aradığınız kablo bizim televizyoncuda varmış. 25 tl'ye satılıyor." diyerek müjdeli haberi ulaştırdı bana.


Doğrusunu isterseniz Pekmezli Köyünde 12Bit Color-Set 3D HDMI görüntü kablosu bulabileceğim aklıma gelmezdi. Bunu için bir günümü ayırıp Piazza'daki;  Vatan Bilgisayar, MediaMarkt, Teknosa gibi teknoloji marketlerini taramak geçiyordu aklımdan. Ama ki Fehmi'nin acar çıkışıyla buna hiç gerek kalmadı.





HDMI'ı Denerken...


Ardından dün okul çıkışı Fehmi ile bahsettiği televizyoncuya gidip kabloyu edindik. Geriye bir tek sabah okula gelip kabloyu test etmek kalıyordu. Sabah(bu sabah) olduğunda ise artık bilgisayardan çift görüntü(Dual Video Stream) alabilmenin umudu içerisinde idik.


HDMI kablonun iki ucunu Akıllı tahtaya ve kasaya bağladık. 


GÖRÜNTÜ GELMEDİ (Boooommmmm!!.....)


Hemen google'dan aramaya başladım. Bunu için iki seçenek öne sürmüşlerdi.


1. Denetim Masası » Görüntü Ayarları » Harici Bir Ekrana Bağla


2. Masaüstü Sağ Tık » Kişiselleştir » Görüntü ve Çözünürlük.


Denilen yönergeleri tek tek uyguladım. Ama yine de Akıllı tahtamızdan (HDMI düzgünce takılı olmasına rağmen) ikinci görüntüyü alamıyorduk. Sadece bilgisayar monitöründen görüntü alabiliyorduk.


Sonra (burada tamamen benim bilişsel süreçler devreye girdi) düşündüm. 


• Masaüstünde kullandığımız mönitörün çözününürlüğü: 1920x1080px


• Fakat akıllı tahta çözünürlüğü daha küçük: 1280x720px


Yani işlemcinin akıllı tahtaya dayattığı çözünürlük akıllı tahtaya fazla geliyor olmalıydı. Görüntü ayarlarından ekran çözünürlüğünü 1920x1080px'den 1280x720px'e düşürdüm. 


Bu haliyle akıllı tahtadan görüntü alabildik.


Demek ki akıllı tahtamızdan Çift Görüntü alabilmek için,


HDMI kablosuyla ekran kartını akıllı tahtaya bağlamak, sonra da çözünürlüklerini daha uzlaşımcı bir seviyeye ayarlamak gerekiyormuş. Genelde akıllı tahta büyük ve piksel kalitesi güçlü olduğu için, akıllı tahtaların çözünürlükleri kendi şahsi bilgisayar ekranlarımızdan düşük olur. Yani akıllı tahtada her piksele düşen potansiyel enerji daha fazladır. Bu da çözünürlüğün nümerik değerinin az olması neticesini doğurur.


***


Bu sorunu da böylelikle çözmüş olduk. 


Umarım benzer sorunlar yaşayan arkadaşların çözmesine yardımcı olur.



--

Saygılarımla,

Rukiye Eglence.

0 comments:

Yorum Gönder