STEM 3. GÜN: App Inventor Tutorial




Merhaba Arkadaşlar,

Bir süredir Şanlıurfa STEM kurumu bünyesinde düzenlene STEM&Robotik Kodlama Eğitimine katılmaktayız. Dünkü eğitimde, öğretici Sayın Nihat Yetkin Hocamız, bizlere App Inventor platformunu tanıttı.

Konu ile ilgili daha kapsamlı/uygulama destekli yazılar yazacağım. Fakat bu kullanışlı platformu şimdilik kısaca tanıtmak istedim.

App Inventor, Massachusetts Institute of Technology(MIT) Universitesi tarafından geliştirilmiş...(Scratch'i de aynı üniversitenin, kullanıcıların istifadesine sunmuş olduğunu hatırlayın)

App Inventor(AI) aracılığı ile, Java diline ihtiyaç duymadan-tek bir satır kod yazmadan- direkt kullanıcı dostu etkileşimli web araçlarını kullanarak mobil aplikasyon yapıp, bunun apk uzantısını mobil cihazınıza upload edip, gerekirse bu naif uygulamayı Play Store'larda satabileceksiniz.

AI'ın çalışma mantığı Scratch'e benziyor. İki farklı penceresi var:

1. Tools(Designer) Window: Araçları sürükle-bırak yöntemiyle ekrana yerleştirdiğiniz pencere. Yani aşağıdaki pencere...



--


2. Blocks Window: Buradaki blokların her biri bir kod satırı yerine kullanılıyor. Yani JBuilder'ın Kodlama Penceresinin kullanıcı seviyesine dönüştürülmüş hali diyebiliriz. Yani aşağıdaki pencere.





Şimdi bu platformu nasıl açabileceğinizden biraz bahsedeyim:

Aşağıdaki linkten MIT'in App Inventor aracına giriş yapıyoruz. AI'da oturum açmak için gmail hesabınızı kullanabilirsiniz.


http://ai2.appinventor.mit.edu 

Daha sonra projelerinizi oluşturup Build sekmesinden apk uzantısını alıyorsunuz.


***


App inventor'de ne tarz uygulamalar yapıp, bunlara ne gibi fonksiyonlar(titreşim, ses, bildirim vs) ekleyebileceğinizi, programın kullanıldığı telefonun hangi özelliklerine erişebileceğinizi (konum bilgisi, wifi, kişisel fotoğraf galerisi, dökümanlar vs) daha sonraki yazılarda anlatacağım inş.

Açıkçası, mobil uygulama geliştirip Play Store'a upload etmenin bu kadar kolay olabileceğini tahmin bile edemezdim. Zira üniversite yıllarında, JBUilder ya da Netbeans hantallarını bilgisayara kurarken oldukça zorlanır, yaptığımız programın çalışması için bir de netten uygun JDK'sını arardık. 

Dün, bu olayın bu kadar basitlediğini görünce mobil uygulamanın gelişimi, açıkçası, şahsımı yeniden umutlandırdı.

--

AI'ı anlatan yeni yazılar yazılarda görüşmek dileğiyle Arkadaşlar.

Saygılarımla, Rukiye Eğlence.




0 comments:

Yorum Gönder