Kitle ve Sosyal Psikoloji Arasındaki Fark


Kitle psikolojisini iki farklı yazardan okumuştum, Carl Gustav Jung ve Sigmund Freud. Bununla birlikte Erich Fromm da kitaplarından bireysel çabanın nihai amacının kitlesel dönüşümü gerçekleştirmek olduğunu sürekli vurgular.

Dün arkadaşıma mail attıktan sonra düşündüm, acaba onlar da psikoloji dersleri almış mıdır diye. Buna göre sohbetimizin yönünün psikolojiye evrilmesini çok isterdim zira çok donanımlı bir kız ve kişiliğiyle beni büyülüyor maşallah.. 😍😍 

BY. isimli canım dostum hacettepe siyasal mezunu.. Siyaset bir bilim olmakla birlikte, psikolojiden oldukça farklı, sosyolojide de sadece bir ders olarak (bkz: karşılaştırmalı siyasal bilimler) bahsedilir. Bir de yüksek lisans yaparken siyaset sosyolojisi dersi almıştım (3 dersten geçtiğim tek dersti :-/ ...). 

Fakat kitle psikolojisiyle sosyal psikolojinin siyasete klasik psikolojiden daha fazla atıfta bulunduğunu düşünerek bu yazımı yazıyorum.


Bu bağlamda önce kitle psikolojisinin ne olduğundan bahsedeyim:

Freud der ki, kitle psikolojisinin bireysel psikolojiden hiç ama hiç farklı yoktur (kişiler ne kadar salaksa kitleler de en az o kadar salaktır.). Yani bireysel ve kitle psikolojisinde kuramlar, yöntemler, pratikler ve ulaşılan sonuçlar büyük oranda birbirinin aynıdır. Belki bir nebze dış müdahale varsa, şu komplo teorileri falan, işte o zaman sonuçları ve topluma etkileri farklılaşır olayların. Yoksa onun dışında bireyselin aynısıdır (ben Freud'un yalancısıyım :-| ..)


Carl Gustav Jung da bu konuda hem daha radikal, hem daha acımasız. Kendisi kitlelerin bir araya geldiğinde bireysele taban tabana zıt davranıp tamamen vahşileşip kıyımlara sebep olabileceğinden bahsediyor. Ona göre bir birey tek başınayken erdemleri korumaya daha yatkındır. Ne zaman ki insan sayısı çoğalırsa bu insanlar ortak akılla etik değerleri tahrip etmeye ikna ederler kendilerini.. 


Buraya kadar iyi güzel.

Ama sosyal psikoloji, sosyolojinin de psikolojinin de hiç uğramadığı bir alandır, bakmayın isminin havalı durduğuna :)) Bu nedenle bu yazımı yazmadan ben de "ney la bu sosyal psikoloji?" diye şöyle bi google yapmak zorunda kaldım..

Sosyal psikoloji toplumların ussal pratiklerine daha yakındır. Düşünerek ortak hareket etme, bir tutum geliştirme, müşterek karar alma söz konusudur. Ancak kitle psikolojisinde daha refleksif-dürtüsel hareketler incelenir, araştırılır. Bu anlamda sosyal psikolojinin konu alanı klinik&patolojik araştırmaların biraz daha uzağındadır. 


Bu kadar.. Aklıma gelenleri yine yazarım. Ama bu alanda ilerleyecek olanlara tavsiyem, kitle psikolojisine eğilsinler sosyal psikolojiye nispeten. SP'de araştırılacak konular biraz daha yüzeysel kalıyor KP'ye göre.


Yine yazarım.. ☺


Sevgiler..
Rukiye Eğlence



0 comments:

Yorum Gönder