Da Vinci'nin 'Codex Leicester' Kitabı





Şu an Bill Gates'in elinde olan kitaptır. Eserin muhtevasından nispetle, Bill Gates'in programlamanın temellerine dair sır küpü nispetinde bilgilere haiz bulunduğunu düşünmekteyim.

31 milyon dolara karşılığı satın almış kitabı Bill Gates.

Kitapta Da Vinci'nin ilerde tasarlamayı düşündüğü otomatik bazı makinaların taslağı, jeoloji ve astronomiye ait bilgiler yer almaktaymış. Keza bu makine taslaklarının birkaçını okuduğum kitaplarda da görmüştüm.(Bill Gates o kadar parayı boşuna vermiş. Ni ha ha.. 😐😐)..


***

Özellikle Da Vinci, Saramago, Kierkegaard, Franz Kafka hatta Einstein gibi düşünce insanlarının eserlerini yazarken "Aman benim okurlarım kültürleşsin, bilişlerine yalam yulam bir iki yeni bir şey katışsınlar. Aman benim okurlarım beni okuyarak bilgili ve kültürlü olsunlar.." düşüncesinde olmadıklarını, her birinin kitaplarını yazarken sadece kendi merak ve ruh derinliklerinin sınırlarında gezindiklerini biliyorum. Yani Da Vinci de muhtemelen Codex Leicester kitabını yazarken  "Benden sonraki okurlarım otonom-teknolojik aletlerin kodlama ve mekanik alt yapısına dair bilgiler öğrensin. Sonra bilgili olsunlar. Herkes onlara gıpta ile baksın." düşüncesinde değildi..

Neyse...


***


Benim denk geldiğim bölümlerde, Da Vinci'nin hayatını anlatan yazar, özellikle zeplin gibi hava makinelerini, kompleks yapıda makine prototiplerini resmediyordu.

Da Vinci esasen ressamdır, biliyorsunuz. Bu prototiplere bakınca "Bir ressam bu kadar çok şeyi nerden bilebiliyor." diye düşünüyorsunuz. Hatta tıp bilimine de etraflıca hakim olduğu bilinmektedir Da Vinci'nin. Hatta anatomik eserlerini altın oranla çizmiştir Da Vinci. Bunu zaten bilmeyen yoktur..

Bu konuda art niyetli kesimlerce bu üst düzey (onlara göre esrarlı) bilgilerin Da Vinci'ye malum olduğu, dellendiği falan iddia edilmiştir. Bir diğer görüş, Da Vinci'nin muhafazakar bir Tapınak Şövalyesi olduğu, ama dedikodulara ve toplum baskısına meydan vermemek için bunu defaatle gizlediği ve bu resimleri bütün bir adanmışlıkla, içrek ilimlerden öğrendiklerine nazaran yaptığı yönündedir. Hatta bu adanmışlığının kendisini Cennet'e götüreceğini bile düşünmüş olabilir. Müslümanlar da tüm emek ve çabalarının sonucunda rantsal beklentilere kapılmayıp sadece Allah'ın rızasını ummuyorlar mı? (Mesela ben.. 🙋🏻‍♀️)




Konudan saptım, kusuruma bakmayın, arkadaşlar.

Aslında bu yazımda Codex Leicester'in kodlamaya dair neler barındırdığı ve kitabı edinenlerin hangi üst düzey programlama meziyetlerine sahip bulunacağını sorgulayacaktım.

Bir de Bill Gates'in hangi amaçla Codex Leicester'i edindiğini.




Codex Leicester'den Kodlamaya Dair Ekstrem Bilgiler

İlk olarak kitaptan hiçbir programın otonom makine alt yapısız bir işe yaramayacağını çıkarsayabiliriz. Yapay zekaların bile kendi yaşam serüvenlerini geliştirecekleri mekanik robotlar(hakikaten de mekanik.. 😕) geliştiriliyor, öyle değil mi?


ChatGPT, Grammarly, Google Bard gibi yapay zekalar da direkt web sunucu bilgisayarlarını kullanıyor. Yani onların da bir donanım alt yapıları var..








☝☝Çook güzel bir yazı. Devamı gelecek.. 




0 comments:

Yorum Gönder