PCde Statik Yük Birikme Sorunu




Yeğenimin başına gelen ve birlikte çözmüş olduğumuz bir sorun bu.

Bataryasız pc çalıştırarak, sonra bataryayı takarak sorunu çözmüştür. 


***


En Baştan Anlatayım...


3 gün önce yeğenim beni aradı. "Teyze bilgisayar açılmıyor.." diye. dediğine göre power tuşunun ledi yanıyor, ancak HDD göstergesi olan led bir türlü yanmıyormuş.

Ona başta en bilinen yöntemi söyledim. Elini power tuşunda 10-12 saniye beklet ve kapandığından emin ol tekrar aç dedim. Zaten denemiş :))

Düşündük, düşündük..

Sonra bataryasız çalıştırmasını söyledim.. Telefonu kapattık. Bir gün sonra konuştuğumuzda laptopu bataryasız 1 kez çalıştırıp tekrar bataryayı takıp çalıştırdığında sorunun düzelmiş olduğunu söyledi.

Sebebini de küçük bey efendi kendisini açıklıyor bana.

"İçinde statik elektrik biriktiğinden bataryayı söküp taktığımızda o statik yük birikiminden arındırmış olduk.."

Ben de Pekmezli'de çalışırken başımıza gelen benzer bir hadiseden örnek verdim.

Yaz tatilinde karneleri verip gittik, 3 ay gelmemiştik okula. İşte o son günlerde artık hangimiz bıraktıysak HP laptopu prizde unutup yürüyüp gitmişiz!

O arada bayağı bir yük birikimi olmuş cihazda ve ben, bu yükten anakartın yanmış olduğunu düşünmüştüm. Ama o çok uzun süre -3 ay gibi bir süre- beklediği için çoktan kaybetmişiz elemanı.. 

Bataryasız çalıştırma, power tuşuna basılı tutma gibi yöntemlerle de geri kazandıramadık..

Bir de böyle durumlarda cihazınızın markası da büyük ölçüde fark ediyor. Mesela Asus, Toshiba, Huawei gibi markaların ani elektrik kesilmelerine, güçte kalmalara karşı direnci daha fazla oluyor.

Ama diğer markaları belirtmeyeyim, isterseniz :))

Bir de şu var ki, bilgisayarınızı uzun süre açmazsanız, işte 3-5 ay gibi bir süre hiç elektrik almazsa makineniz, anakart pili deaktive olduğu için de o zaman da makineyi kaybedersiniz. Size tavsiyem, hiç kullanmasanız bile, çok bilgisayarla haşir-neşir olmayan biri iseniz, maksimum 2-3 haftada bir bilgisayarınızı şöyle bir açın, "veey benim bilgisayarım da ne durumdaymış bakalım" diye, örnek müzikleri dinleseniz bile, o bile sisteminizi çalışır durumda tutmaya yeter..

Ancak bilgisayarınız uykuda asla kalmasın. O zaman işlemciniz uyanık olduğu için aşırı ısınma sorunu yaşarsınız ve hele bir de uykuda iken çantaya falan koyduysanız, o da anakart yaktıran durumlardan biridir.


Furkanımın sorununa istinaden baya yazdım.. Yavrucuğumuz seneye üniversite sınavına girecek, yavaş yavaş soyutluyoruz kendisini dijital ortamlardan. Ama yine de elektro-teknik konularda baya iyidir benim yeğenim.. Bu vesileyle de kulağını çınlatmış oldum :))


***

Eğer sonuna kadar okuduysanız bu yazımı, minneti bir borç bilirim, sizlere. Çok dağınık anlattım çünkü :-|

Ben bilişim makalelerinde maalesef ki adım adım anlatmayı beceremiyorum. Böyle yambıl yumbul bir şey çıkıyor ortaya ve varsa okuyan için, sorunun çözümünü anlamak da oldukça zorlaşıyor :-|




Yeni -mümkünse çözülmüş- problemlerde görüşmek üzere, arkadaşlar.


Sevgilerimle,
Rukiye Eğlence

0 comments:

Yorum Gönder