Solidworks Kurs Notları -1

 



Merhaba,


Bir süredir Solidworks dersleri alıyorum online olarak. Sonunda bir sınav koymuşlar ancak ben sınava hemen girmeyeyim, biraz araştırayım, öğreneyim dedim. 


Bu vesile ile bu yazımda sizlere Solidworks'ten biraz bahsetmek ve aldığım notları sizlerle paylaşmak istiyorum.




Solidworks Ne İşe Yarar?


Solidworks bir üç boyutlu çizim programıdır. 3D Max, Autocad'in aksine önbelleğinizi kasmaz ve Windows tabanına uygun olarak tasarlanmıştır.


Aşağıda Solidworks'ü indirip bilgisayarınıza kurabileceğiniz bir link bulunmaktadır. Ancak kapasitesi biraz büyük(9 gb) olduğu için indirmeden önce iki defa düşünün diyorum :))

↓↓↓↓

https://drive.google.com/file/d/1dgiQcGHI6S-Xwvv2JptwGWkLvaDP95vi/view?usp=share_link


***


Solidworks Belgesinin Niteliğini Belirleme


Solidworks'ü ilk açtığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere çıkar ve size ne yapmak istediğinizi sorar.

SW'de temel olarak 3 alanda çalışabilirsiniz: 3D Parçalar, Montaj, Teknik Resim

Bunlardan Teknik Resim daha çok nesnenin üstten-yandan-alttan vs görünüşüne ihtiyaç duyulduğu zamanlarda kullanılır. Diğer ikisini de (Parça ve Montaj) bildiğinizi var sayıyorum :))




***


Bendeniz videoyu Haluk Tatar hocamızın anlatımıyla dinledim.


Solidworks'e alternatif olarak grabcad.com, traceparts.com sitelerini de tavsiye etmiş arkadaşlar ancak ben dersleri alırken neredeyse kesin hükmünde dersi tamamladıktan sonra TinkerCad kasmaya karar verdim(Daha önceden farklı zamanlarda AfterEffects, AutoCad ve TinkerCad kullanmıştım ve bunların içinde en çok TinkerCad'i beğendim ve en çok TinkerCad'de ilerleme gösterebildim). 


Bu anlamda(3d tasarım-modelleme) herhalde alanının en iyisi TinkerCad'dir arkadaşlar.. Bilgisayarınızı kasmaz, verilere online olarak her yerde ve her zaman erişim sağlayabilirsiniz ve tüm projelerinizi tek bir hesapta saklayıp/geliştirmenize imkan verir.


Yani Solidworks kursu aldım ama bu TinkerCad'e olan iştiyakımı artırdı, diyebilirim :))


Bir de bu anlamda bulaşmadığım bir Solidworks kalmıştı, onu da bu kurs sayesinde tanıdım ve standart bir çizim yapabilecek düzeye eriştim diye düşünüyorum evelallah..


O yüzden bana mesleğim sorulduğunda öğretmen ya da yazılımcı ya da web tasarımcı diyemiyorum. "Bilişimci" iseniz bir şekilde tüm platformlardan yarı buçuk deneyiminiz oluyor ve ben de ne öğretmen ne yazılımcı ne grafik tasarımcı olarak görebiliyorum kendimi..


Ruk nesin sen?.. diye sorarsanız "Bilişimciyim" derim/diyorum insanlara. Keza bilişimci olmanın organik bir sonucudur tüm bu platformlara yarı buçuk hakim olma..


Neyse..  :-|



***


Solidworks Derslerinin Tasnifi


Ben dersi EBA üzerinden aldım arkadaşlar. Ve Aşağıdaki kısımlara ayrılmıştı. Her kategori için 10-15 video vardı ve ortalama 10-20dk arasında değişiyor videoların uzunluğu.


Biraz zaman alan bir uğraş, kabul ediyorum. Ancak buna değer arkadaşlar. Yutup'tan Hande Yener videolarını izlemeye akılcı bir alternatif olarak düşünebilirsiniz :))






***


Solidworks Menüleri


Burda en sık kullanılan Ekstrüzyon menüsü idi. Ekstrüzyon, iki boyutlu çizimini yaptığınız bir nesneyi sadece fareyi istenen yönde sürükleyerek üç boyutlu hale getirmeye yarıyor.. Yani Ekstrüzyon ile objemizi üç boyutlu yapabiliyoruz..


Diğer menüler;


     - Döndürme

     - Delik Açma

     - Kesme

     - Radyus ve pah verme (Kıvrım ve köşeleri yumuşatma işlemi)

     - Çoğaltma, Kabuk, Kesişme Aynalama gibi işlemler

     - Eğri oluşturma

     -3B Modelleme


şeklindedir..






***


Tasarım Ağacı Nedir, Ne İşe Yarar?

Tasarım ağacından solidworkste yapmış olduğunuz tüm adımlar teker teker tutulur. Atıyorum ekstrüzyon işlemi, ardından kesme uyguladıysanız bu adımlar Tasarım ağacında tutulur. Bir nevi Windows'taki Sistemi Geri Yükle gibidir. Yani eski adımlarınızın üzerinde değişiklik ve hatta silme bile yapsanız Tasarım Ağacındaki listeden modelinizin eski versiyonuna ulaşabilirsiniz.





***


Görüntüleme Komutları

Bu bölüm modelimizi farklı ortam ve kesit alanlarından, farklı boyutlarla(x-y-z boyutları) görüntüleyebildiğimiz alandır. Örneğin merkezinde metal bulunan, etrafı plastik bir küreyi görüntülemek istediğinizde, kesit görünümünden merkezdeki metali görebilirsiniz.

Görüntüleme komutlarının seçenekleri aşağıdaki gibidir:

  •   Zoom to fit (Ekrana sığdır),  

  •  Zoom to area(Belirli bir bölgeyi seç ve yakınlaştır), 

  •  Previous to View (Önceki görünüm), 

  •  Section to View (Kesit görünüm), 

  •  View orientation (Ekrandaki modele farklı yön ve açılardan bak), 

  •  Display style (Görünüm seçenekleri - model boyalı, kenarları çizgili, sadece model boyalı, gizli çizgiler kaldırılmış, gizli çizgiler gösterilmiş, tel kafes biçiminde görünüm)







***



Solidworks Kurumsal Adresi

Solidworks'ü deneyip sertifika alabileceğiniz resmi web sitesini de belirteyim arkadaşlar. Örnek modeller de bulunuyor sitede, indirip direkt örnekler üzerinde çalışılmak istenirse diye :))


***



Solidworks'ün Kabul Ettiği Dosya Uzantıları

Burada bilmeniz gereken ayrıntı; 

Solidworks Adobe dosyalarını (illustrator, inDesign, photoShop) vektörel olarak kabul ediyor.

Onun dışında en çok etkileşime geçtiği uzantı olarak ____.step uzantılı dosyalar(Böyle bir uzantı olduğunu daha önce bilmiyordum).

Aşağıdaki resimde Solidworks ile çalışılan bazı uzantılar verilmiş.













***




İsterseniz burada bırakayım, yeni bir başlıkta Solidworks'ü anlatmaya devam edeyim. Bayağı kasacak yoksa sonra.

Yazının devamında görüşmek üzere, Arkadaşlar



Sevgiler,

Rukiye Eğlence


0 comments:

Yorum Gönder