Nizip hakkında yayınlamış olduğum yazı dizisinin ikinci yarısından devam ediyorum arkadaşlar. İlk parça olan "Nizip Hakkında İlk İzlenimlerim" adlı yazıya bu linke tıklayarak göz atabilirsiniz.
Saygılarımı sunarım..
. . .
Ve Tabii ki Nizip'in Otoban Boyunca Uzanan Devasa Fıstık Tarlaları!
Yazının en lezzetli kısmı hiç şüphesiz ki burası olsa gerek. :)) Zira Antep Fıstığı olarak bilinen Şam Fıstığı meyvesi lezzetli, bir o kadar da faydalı bir besindir.
Antep Fıstığı on bilmem kaçıncı yüzyılda bir avuç numune olarak Şam bölgesinden getirilmiş Osmanlı Devleti'ne. Şanlıurfa ve Gaziantep'te üretimi yapılmış. İklimi ve toprağı elverişli olduğundan üst düzey verim alınmış. Ardından bu mucize meyvenin fabrikasyon üretimi ve dolayısıyla ticareti yapılmaya başlanmıştır. Ne var ki Şanlıurfa antep fıstığının teşhirinde bir adım gölgede kalmış ve ürünün reklamcılığını iyi yapan Gaziantep, fıstık üretiminde dünyada bir numara olmayı başarmıştır.
Tam da bu noktada üzerinde antep fıstığı ikonu bulunan ve benim manevi çocuğummuş gibi davrandığım ve yıllardır yanımdan ayırmadığım anahtarlığımın resmini de sizlerle paylaşmak istiyorum, arkadaşlar. Şu reklamcılık/teşhir politikası konusunda ne kadar iddialı olduğumuz bir nebze anlaşılsın, diye.. :))
↓↓↓↓
. . .
İşte Nizip ilçesi, Gaziantep'te fıstık üretiminde bayrağı elinde tutan ilçedir. Yüzyıllardan beri fıstık deyince Gaziantep, eğer zaten Antepliyseniz de fıstık deyince akla Nizip gelir.
Bunu dışında zeytin tarlalarına da rastlayabilirsiniz Nizip'te. Ancak zeytin nemli hava eşliğinde seyreden sıcak iklim sevdiğinden, su konusunda pek iddalı olmayan üreticilerin fazla açılmadığı bir alandır zeytin tarımcılığı.
Zira bizim de içerisinde zeytin bulunduran minik bir tarlamız mevcuttur.(O yüzden az çok aşinayım zeytin karakteristiğine)..
Tarlayı senede iki defa sürdürmüyorsanız ve kışın da iyi yağmur almamışsa o zeytinden yağ beklemeyin, tabiri caizse..
Verimsiz zeytinler genelde kahvaltılık olarak pazara sunulur. Biz de kendi zeytinimizi konserve yapıp kahvaltılarda yiyoruz işte. Dediğim gibi, pazar piyasasına sunacak kadar zeytinimiz yok bizim.
Fıstığımız da hiç yok.. Hiç olmadı.. Her neyse, konu bizim gayrimenkulumuzun neler olduğu ve bilahare muhtevasına dönüşmesin şimdi, değil mi? :))
Nizip ve Kamusallaşma Oranı
Son olarak da Nizip'in devletleşme kapasitesinden ve memur kesimin aktivasyonlarından bahsedip bu yazımı sonlandırayım...
Nizip, devletleşme oranının Gaziantep'in merkez ilçeleri olan Şahinbey ve Şehitkamil'den sonra en fazla olduğu ilçedir. Hatta bu konuda açık ara bir "boy ölçüşme" de görürüz Nizip'te.
Mesela Nizip'in okumuş, devlet erkânında vazife almaya hak kazanmış kesimini, yine kendi mutevazı ilçelerinde çalışmayı tercih ederken görürürüz.. Gelmemişlerdir Gaziantep merkeze Nizip'in okumuş kesimi. Onun yerine kendilerini kendi küçük ilçelerinin gelişimine adamışlardır.
Yani kamusallaşma oranı fazladır, diyebiliriz Nizip için..
Ankara'dan örnek verecek olursak(Niye Ankara?.. Sevdiğim çocuk orda yaşadığı için olabilir :-|.. )..
Ankara'nın Mamak'ı gibidir, Gaziantep'in Nizip'i.. Hatta biraz daha zorlarsak sanayileşmenin yaygın olduğu ve yerleşik halkın da karınca kararınca geçinip gittiği ama mutlu da olduğu Ankara'nın Hasanoğlan ilçesine benzer.
"İstanbul'un da bir ilçesine benzet." demeyin bana çünkü İstanbul'u hiçç tanımıyorum.
Ama illa ki "Benzet" diyecek olursanız, Nizip'i, İstanbul'un, tarih ve şehirleşmenin iç içe olduğu Üsküdar'ına ve organize sanayi-OSB'lerin yığıldığı Beylikdüzü'ne benzetebiliriz..
. . .
Nizip'i sevdim, Arkadaşlar.. Zaten önceden insanını ve bölge yapısını bilerek gitmiş olduğum bir yerdir Nizip.. Gelecek olanların blogumun iletişim sayfasındaki bilgilerden bana mail atması veya sol alt köşeden mesaj bırakmaları veya bu sayfanın altına yorum yapmaları yeterlidir. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım, birlikte gezeriz vesselam..
..
Nizip hakkında yazacaklarımın bununla sınırlı kalmayacağını da söyleyerek yazımı sonlandırıyorum. Ben yazmayı severim, bilirsiniz :))
Yeni Nizip yazılarında görüşmek üzere, Arkadaşlar.
İstirham ediyorum,
Sevgiler..
..
Rukiye EĞLENCE
0 comments:
Yorum Gönder