- ikonik karakterlere alışan günümüz insanı, yazı yazma ve dilin avantajlarını kullanmada yetersiz ve isteksiz kalabilmektedir. Zira günümüz teknolojileri, insanların düşündüklerini dille ifade etmelerine gerek kalmadan çözümleyebilmektedirler.
- Teknolojik göstergeler, insanların görsel zekalarını daha aktif kullanmalarını sağlıyor ve işitsel-semantik alanları bir nebze gölgede bırakabiliyor.
-Sosyal
medya üzerinden kurduğum iletişimlerde sık sık emojiler kullandıkları
belirlendi. Fakat emojisi olmayan platformlarda da düşüncelerini yazıya
dökebilmekte idiler.
-Objeleri
elleriyle göstermek yerine dil ile onları ifade etme eğiliminde oldukları fark
edildi. Bir nesneyi anlatırken işaret dilinden yararlanmayıp, sözel olarak
tanımlama, anlatma ve açıklama yoluna gidiyor oldukları belirlendi.
-
İsmini bilmediği nesneleri hatırlamakta zorlanıyor idiler. Bu, ismini
hatırlayamadıkları zaman nesne hakkında bilgi vermekte zorlandıkları anlamına
geliyor idi.
- Katılımcılarının
çoğunluğunun görsel hafızalarının, işitsel hafızalarından güçlü oldukları fark
edildi.
-Yine katılımcılar, teknolojik bir aygıtın yönergelerini anlamakta zorlanmıyor idiler. O aygıtı sırf üzerindeki yönerge ve işaretlerin izini sürerek kullanabilmekte, işlevini yerine getirmesini sağlayabilmekte idiler. Fakat yine de kullanım kılavuzu olmayan teknolojik bir aleti almakta çekimser kaldıklarını belirttiler.
- Bilgisayar ile bir işlem gerçekleştirecekleri zaman zorlanmıyor idiler ve bilgisayarda işlerini kolaylıkla yerine getirebiliyor idiler.
-Konuşurken beden dilini kullanıyor ve okumaktan çok görerek anlamayı tercih ediyor idiler.
- Yazışmalarında kısaltma fazla kullanmıyorlardı ve bazen tanıdıkları bir nesneyi anlatırken bile uygun sözcükleri seçmekte zorlanıyor idiler.
- Katılımcıların genelinin semantik bağdaşımlarının yüksek olduğu gözlendi. Zira aynı cümleyi farklı ifadelerle anlatabiliyor, metnin genelinden bilinmeyen sözcüğün anlamını çıkarabiliyorlardı.
-Teknolojiyle barışık ve onu kullanmaktan korkmayan katılımcılar idiler.
1- Alfabeye dayalı kadim diller, fikirlerin aktarılmasında vazgeçilmez araçlar değildirler. Çünkü yapay zeka yüzyılında artık, dilin rolünü dijital göstergelerle anlaşmak ve iletişim kurarken teknolojinin yarattığı yeni olasılıkların farkına varıp onları kullanmak almıştır.
2- Yapay zeka dilin sınırlarını zorluyor. Bunu dile eklenen yeni kelimeler, kısaltmalar ve uluslar arası kabul görmüş ortak işaretlerden anlıyoruz.
3- Dil, bazen teknolojinin yansıtmakta olduğu dijital tabirleri ifade etmekte yetersiz kalabilir ve modern bilimin soyut kavramlarını tanımlamada başarısız olabilir.
4- Günümüzde insanlar teknoloji jargonunu kullandıkça onun karmaşık-anlaşılmaz bir metafor olmadığını daha yakından özümsemektedirler.
5- "Teknoloji anlaşılmazdır." Tabusu kırılıyor.
6- "Teknoloji üzerinden çevremdeki insanlara kendimi olduğum gibi ifade etmem olanaksız." Tabusu da kırılıyor :-)
7- İnsanlar bazen makinelerin de tıpkı bir insanmışçasına kendileriyle konuşmalarına ve kendilerine ne anlatmaya çalıştıklarını net olarak ifade etmelerine ihtiyaç duymaktadırlar.
8- Dijital çağın teknolojiye yatkın kullanıcıları, sanal konuşmalarında emoji ve yüz ifadelerini gittikçe daha sık kullanıyorlar.
9- Teknolojiye duyulan güvensizlik her geçen gün azalmakta ve insanlar, makinelerle yalnız başına kalmaktan eskisi kadar korkmamaktadırlar.
10- Bir makine kendini ne kadar açık ifade edebiliyorsa(kullanma kılavuzları, sesli ve görüntülü yönergeler vs..) o kadar çok rağbet görüyor, insanlar tarafından tercih ediliyorlar.
11- Bazen şeklini/görüntüsünü çok iyi bildiğimiz bir nesneyi dil ile anlamlandırmak zor gelebilir. İşte emojiler, "anlatılamayan" bu objeler için vardır.
12- Makine-insan etkileşimi bazen öyle ütopik bir hâl almaktadır ki, günümüz film ve kitap sektöründe sıklıkla "Yapay Zeka ←→İnsan" dostluğuna gönderme yapan kurgulara denk gelinmektedir.
İnsan-makine etkileşimini konu olduğu bazı filmler ise şöyledir:
Frankestein
Dr Jekyll And Hyde
The Bride of Frankestein
2001: A Space Odysses
The Matrix
Terminator
Artificial Intelligence
Frank&Robot
Bicentennial Man
Ex-Machina
Uncanny
Zoe
13- İnsanın makine ile iletişime alıştığı kadar, teknoloji evreni de bize kucak açmakta ve insanoğlu ile bütünleşmeye tüm hızı ile devam etmektedir.
14- Her ne kadar bilgisayarlar üzerinden kendimizi ifade edebilme seçenekleri artsa da, dijital iletişimlerimizde illa ki kayıp ve kör noktalar bulunabilmektedir. Bu ihtimali önlemek için, kullanıcıların kendilerini sanalda en doğru şekilde ifade etmeleri ve muğlak tabirlerden uzak durmaları gerekmektedir.
0 comments:
Yorum Gönder