Sunucu bir işletim sisteminde kabuk(shell) kavramı, ağ güvenliğini yapılandıran ve ağ hiyerarşisinin iletişimini en güvenli protokoller üzerinden gerçekleştiren programlar için kullanılır.
Ancak genelde virüs benzeri zararlı yazılımlar ağımıza kabuk bağladığından kabuk(shell) sistem yazılımcısında ilk duyduğunda antipatik bir izlemin uyandırır.
Her sistemin sistemle entegre bir kabuğu vardır esasında. Ancak kötü amaçlı bir kabuk gelip sisteminizi pert ettiğinde fark edersiniz bunun anlamını.
**
Aşağıdaki yazı bu anlamda daha ufuk açıcı olabilir. Saygılarımla ilginize sunuyorum.
***
İşletim Sistemlerinde Kabuk
Kabuğun en temel görevini bir komtu satırı (command line interface) olarak tanımlayabiliriz. Örneğin DOS, LINUX veya UNIX işletim sistemlerinde komutları alan ve bu komutlar dahilinde çekirdeğe işlemleri geçiren modül olarak düşünülebilir.
Örneğin basit bir taşıma işlemi:
mv a.txt b.txt
komuduyla yapılabilir. Bu dosya taşıma işlemi sırasında dosya sisteminde bazı bilgilerin değişitirimesi söz konusudur (örneğin FAT Tablosundaki kayıt ya da inode değerleri gibi) bu değişklikler çekirdek tarafından yapılır.
komut satırnın daha gelişmişi olarak kabul edilebilen Grafik Arayüzü (Graphical User Interface, GUI) eklentileri ile kabuğun yaptığı işlerde pek farklılık olmasa da kullanıcıya sunulan işlemlerin şekli ve kullanıcının işlem yapabilme kabiliyeti arttırılmıştır. Ancak temelde bir işletim sisteminin çekirdeği ile kabuğun ilişkisi aynıdır.
Kabuk programlama (shell programming) ismi verilen bir programla tipi de kullanıcı işlemleri yapılan bu kabuktaki işlemleri bir program dahilinde kullanıcı iletişimi olmaksızın çalıştırmayı amaçlar.
DOS üzerindeki bat dosyaları (Batch files) ve linux ve unix üzerindeki shell programming ve windows üzerindeki vbscript ve javascript (csh ve jsh) bu tip kabuk programlamaya örneklerdir. Burada kabuğun yaptığı işlemler kullanılarak yine kabuğun yaptığı birleştirilmiş işlemler elde edilir. Örneğin sistemdeki her kullanıcının dizinlerinin içerisinde bir adet yardım dosyası koymak isteyelim. bunu yapan hazır bir komut yoktur. Ancak bir dosyayı kopyalayan komudumuz ‘cp’ her kullanıcı için tekrar tekrar çalıştırılarak bu işlem yapılabilir. İşte bir sistem yöneticisi örneğin 100 kullanıcı için teker teker bu kopyalama işlemini yapmak yerine bir kabuk programı yazarak bu işlemi yaptırmaktadır.
__
kaynak;
bilgisayarkavramlari.com
0 comments:
Yorum Gönder