İkinci Modemi Router Olarak Kullanma


Merhaba Arkadaşlar.


Bu yazıyı yazmaya okuldaki bir hocamızın sormuş olduğu sorudan yola çıkarak karar verdim. E.G Hocamızın sorusu şuydu:


"Ev sahibimle ortak hatta abonelik aldık. Fakat Modem benim evde olduğu için ev sahibine sinyal düşük gidiyor. Bendeki eski modemi router olarak onun evine kurarsak ev sahibinin evinden daha güçlü sinyal alma imkânımız var mıdır?"


Soruyu kör bir bilgisayarcı edasıyla,


"Yaparsınız ama konfigürasyon ayarlarını doğru yapılandırmanız gerekir. Yoksa sonradan başınız ağrıyabilir." 


diyerek yanıtladım. Ağ işi sıkıntılıdır zira. Bilgisayar ağları bir sürü protokol, dns hub router yapılandıma vs vs... Bir de İp numarasındaki tek hanelik rakamı yanlış tuşlarsanız internet erişimini kaybetme ihtimaliniz olabilir. Herneyse.


Alternatif Cevaplar


Bilişim Hareketi Whatsapp Grubuna bu soruyu yönelttiğimde ise verdikleri cevaplar şu şekilde oldu:


► "Modem dns ayarları yapıldığında oluyor. Ama sanırım kabloyla birbirne bağlanması lazım wifi ile birinine bağlanmıyor diye biliyorum kablolu kesin oluyor."


► "Kablo cekecekseniz once kendi evinizde kullanacagiz modemin wifi ayarlarini yapin. Daha sonra dhcp serveri kapatin. Kapatmamaniz durumunda ayni agda ip veren ikinci cihaz olacaktir sorun cikarir. Dhcp kapadiktan sonra internet icin kullanilacak kabloyu modemin lan portlarindan birincisine takin. Wan portu varsa bos birakin. Bu sekilde yaptiginiz zaman diger taraftaki ag/internet sizde de calisacaktir


Kablo cekmeyecekseniz bir adet repeater alin ancak kurarken diger modemin sizin evde en iyi ceken bi yere yerlestirin."


Bu cevapları E.G Hocama ilettim ben de. Sonra hep birlikte beklemeye başladık.


E.G Hocam Ne Yaptı


Kendisiyle aynı şehirde olmadığımız için manuel müdahale edemedim E.G Hocaya. Fakat abonelik aldığı yerden rica ederlerse bu işi onların yapabileceğini belirttim. Aslında Teamviewer ya da AnyDesk ile uzaktan bağlanıp BH Grubundan gelen tavsiyeleri deneyebilirdim ancak, dediğim gibi. Ağ işi, internet sıkıntılıdır. Yanlış bir şey yaparsanız tık diye kesilir internetiniz. Bir de kablo vs işi girdi mi, LAN kablosunun renkerini tutturamadınız mı falan... Risklidir yani.


Ben yine "kör analizlerime" devam ederken E.G Hocam "Yaptım ben router'ı" diye mesaj attı. Şimdi dilerseniz bu vesile ile E.G Hocanın bu işlemi nasıl yaptığını adım adım detaylandıralım...


İkinci Modemi Access Point Yapma


Access Point(Erişim Noktası) modem ya da router gibi sinyal yayarak ortamda kablosuz bir ağ oluşturan internet erişim cihazlarıdır. Bu sinyale wireless yoluyla bağlanan bilgisayarlar, ağ kablosu olmadan internete bağlanabilirler.


Normalde her ağ için Access Point bir tanedir. Fakat bizim E.G Hoca gibi bilişim tutkunları daha güçlü sinyal almak için bu sayıyı artırmak gayesinde olabilirler. O zaman ana modenden ikinci modeme(router olarak kullanacağımız modeme) bir LAN kablosu çekmeniz gerekir.


Daha sonraki adımları şu şekilde sıralayabiliriz:


1_İkinci modemi, ana modemden internete ulaşan bilgisayarınıza LAN kablosu ile bağlayın.


2_Web tarayıcınızdan ama modemin İP adresiniz yazın (Genelde bu adres 192.167.0.1 'dir). Eğer modeminizin IP'sini bilmiyorsanız Ağ paylaşım merkezinden aşağıdaki yollaı tıklayarak öğrenebilirsiniz.





3_ Tarayıcınızdan modem ayarlarına girebilmek için Kullanıcı Ad ve Şifre giriniz.


4_Bu panelden önce KAblosuz bölümüne girerek 

SSIID kısmına: kablosuz ağınızın adı

Doğrulama Türü: WPA2-PSK

Şifreleme Türü: AES


İkinci modemin şifresi ne olacaksa buradan o şifreyi de belirleyip KAYDET diyorsunuz. Bu işlemi tamalayınca artık ikinci modemin kablosuz ayarlarını yapılandırmış oluruz.


___


5_ Şimdi de ikinci modemin IP ayarlarını yapalım. Bunun için yine tarayıcıdan Moden Panelinden LAN ayarları kısmına geliyoruz.


6_Buradan ikinci modeme IP ataması yapılacaktır. Bu noktada önemli olan Ama Modemle İkinic Modemin(router'ın) aynı IP blogunda olmasıdır. Aynı blokta olmaları için ilk iki grup aynı, son iki gruptaki numaralar farklı olmalıdır. Bu son iki gruba kafanıza göre bir değer atayabilirsiniz.


Örneğin;


Ama Modem IP: 192.168.0.1     ise

Router:  192.168.2.254               olabilir (kaynak: uzmanim.net)


7_Ana modemin ayarlar kısmından DHCP servisini kapatın.


8_KAYDET butonuna tıklayıp paneli kapatın.

________


Bu işlemlerden sonra artık eksi modeminiz bir sinyal yükselteç görevi görecektir. E.G Hocamıza bizlerin bu konuda ufkunu açacak bir soru sorarak öğrenmemize vesile olduğu için teşekkür ediyoruz.

• • •

Yeni yazılarda görüşmek üzere arkadaşlar,


Saygılar, Selamlar :)


Rukiye Eğlence


0 comments:

Yorum Gönder