Delta Plus Varyantı


 DELTA PLUS VARYANTI

Covid türevleri içerisinde en şiddetli olanı ve ülkemizi de yakından ilgilendireni Covid-19'un Delta Plus varyantı. Nedendir bilinmez, Delta Plus ülkemizde tutunabildi ve sağlık çalışanları özellikle bu varyanta karşı dikkatli olunması konusunda halkımızı uyarıyor.

 

Hal böyle olunca Delta Plus için ayrı bir başlık açmayı uygun gördüm.

 

Aşağıdaki veriler alıntıdır, arkadaşlar. 

 

Umarım sizler için faydalı olur.

 

 

__

 

DELTA VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR? 

lk çıkan Covid-19 virüsünde bir kişinin 2 kişiyi hasta edebilirken delta varyantında bir kişinin 4 kişiyi hasta edebildiğini söyleyen Prof. Dr. Serhan Sakarya virüsün hastalandırıcı özelliğinin arttığını belirtiyor. İşte Delta varyantı belirtileri...

 

İlk defa Hindistan'da görülen Delta varyantı baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı ile kendini gösteriyor. Bu belirtiler gençlerde ağır bir soğuk algınlığı şeklinde ortaya çıkıyor.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye konuşan Zoe Covid Semptom Grubu Başkanı Dr Tim Spector, topladıkları verilere göre özellikle mayıs ayından bu yana klasik Covid-19 belirtilerine artık çok daha az rastladıklarını kaydetti.

 

"Bu varyant daha farklı çalışıyor" diyen Dr Spector, belirtilerdeki bu değişiklik nedeniyle insanların Covid-19'dan şüphelenmeyip yalnızca grip olduklarını zannettikleri ve bu nedenle test ya da izolasyon seçeneklerini eleyip virüsü bulaştırmaya devam ettikleri düşüncesinde. Yaş gençleştikçe belirtilerin de daha hafif seyrettiğine dikkat çeken Dr Spector'a göre koku ve tat kaybı yine de belirtilerde üst sıralarda yer alıyor.

 

- kaynak: milliyet.com.tr

 

 

**

 

'Delta Plus' varyantı farkları

Delta Plus varyantı ve Delta varyantı belirtileri, son gelişmeler ile gündeme gelmeye devam ediyor. Son olarak Diyarbakır'da görülen Delta varyantı için uzmanlar uyarılarını yenilerken, bu varyantın daha bulaşıcı ve daha ağır hastalığa neden olduğuna dair yeterli verinin bulunmadığı bildiriliyor. Baş ağrısı, boğazda kuruluk, burun akıntısı ve ateş gibi grip benzeri hastalık belirtilerinin görüldüğü Delta varyantı ve Delta Plus varyantı arasındaki farkları belli oldu. Ülkemizde de tespit edilen Delta mutasyonu yapılan incelemelere göre, "Çift mutasyonlu" olarak bildiriliyor. Peki, Delta varyantı (variantı) nedir ve Delta Plus farkları nelerdir? İşte, Türkiye'de Delta virüsünün görüldüğü iller ve konuyla ilgili bilgiler.

 

Delta varyantı nedir, sorusu varyantın yaygınlaşmasıyla dünyada olduğu gibi ülkemizde de son gelişmeler ile takip ediliyor. Bakan Koca, hafta ortasında yaptığı açıklamada delta plus varyantının 3 farklı ilde 3 kişide görüldüğünü duyurdu. Hindistan'da ortaya çıkan ve Türkiye dahil çok sayıda ülkeye yayılan delta plus varyantına karşı ülkemizde Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka'dan uçuşlar durdurulmuştu.

 

 

 

DELTA VARYANTI BELİRTİLERİ

‘Zoe Covid Belirtileri' adlı araştırmayı yürüten Profesör Tim Spector, Delta varyantına yakalananlar arasında en çok baş ağrısı, boğaz ağrısı ve burun akıntısı gibi belirtiler görüldüğünü; genç yaştaki hastaların "daha ziyade ağır bir soğuk algınlığı geçiriyormuş gibi" hissedebildiğini söyledi. Daha önce İngiltere Sağlık Hizmetleri tarafından Covid-19 belirtileri öksürük, ateş, koku ve tat kaybı olarak sayılıyordu.

 

Çoğu durumda aşılanan kişilerin koronavirüs ile mevsimsel soğuk algınlığını ayırt edemediğinin altını çizen uzmanlara çift aşı olup virüse yakalananların gösterdiği en yaygın belirtiler şöyle...

 

ZOE Covid Semptom çalışması kapsamında bu kişilerde 4 ana semptom belirlendi. Ekipten yapılan açıklamada bunların baş ağrısı, burun akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısı olduğu bilgisinin altı çizildi.

 

Kaynak: hurriyet.com.tr

 

 

 

**

 

Delta Plus varyantı Türkiye'de 

 

Koronavirüsün mutasyonları arasında en etkilisi olan delta varyantının daha da gelişmiş hali olan delta plus farklı ülkelerde görünmüştü. Geçtiğiniz haftalarda açıklama yapan Bakan Koca henüz Türkiye’de bu varyanta rastlanmadığını ifade etmişti. Bugün yaptığı son dakika açıklamasında ise delta plus varyantının 3 ilde tespit edildiğini duyurdu. Peki, bu varyant nedir, hangi illerde var?

 

 

DELTA PLUS HANGİ İLLERDE VAR?

Delta plus varyantı vakalarından birinin İstanbul'da olduğunu söyleyen Koca, "Bunlardan biri İstanbul. Ankara'da yok. Diğer iki ili söylemeyeyim" dedi.

Vakaların genel sağlık durumlarının iyi olduğunu kaydeden Koca, "Ayakta takip edilen hastalar. Dolayısıyla o açıdan daha ağır geçiren kişiler değil" diye konuştu.

 

 

DELTA PLUS NEDİR?

Koronavirüsün en tehlikeli varyantlarından olan delta mutasyonunun da mutasyona uğramasıyla birlikte ortaya çıkan yeni varyant “delta plus” adını almıştı. Kısaca uzmanlar mutasyonun mutasyonu şeklinde ifade ediyorlar.

Daha hızlı bulaşıcı özelliği sahip olması nedeniyle risk teşkil eden delta plus aynı zamanda aşının etkinlik oranını azaltan varyantlar arasında yer alıyor. Antikor tedavisine karşı daha dirençli olduğu için endişe verici varyantlar arasında kabul ediliyor. İngiltere’de vaka sayılarının hızlı bir şekilde artışında delta ve delta plus varyantının etkili olduğu biliniyor.

 

Mutasyona uğradığı düşünülen bir varyantın daha kolay ve hızlı bulaşma, daha ağır seyreden hastalık ve antikora karşı gösterdiği direnç gibi kriterlerden en az birini yerine getirdiğine kanıt bulunabilirse "endişe varyantı” olarak sınıflandırılıyor.

 

kaynak:cnnturk.com

 


0 comments:

Yorum Gönder