Çoklayıcılar ve Azaltıcılar

 


Çoklayıcılar & Azaltıcılar
Mux Demux

--

Elektronik devre geliştiricileri çok çeşitli görevleri çözmek zorunda kaldılar. Yavaş yavaş, çeşitli şemalarda kullanılan ayrı düğümlerin oluşturulmasına yol açan çözümler ortaya çıktı. Buna iyi bir örnek, çoklayıcılar ve çoklayıcılar denir. Yeni teknolojilerin ve unsurların ortaya çıkmasıyla operasyonda daha kompakt ve güvenilir hale geliyorlar. Sadece bir şey değişmez - tüm bu cihazların çalıştığı prensip.

Elektronik devreler çalıştığında, belirli sayıda sinyalin değiştirilmesi genellikle gereklidir. Bunlardan biri cihazın çıkışında belirir ve gerisi geçici olarak engellenir. Bütün bunlar, kontrol dijital kodunun kontrol veriyolundan okunması temelinde gerçekleşir. Hangi girişlerden hangisini değiştirmek istediğiniz hakkında bilgi içerir. Tersine dönüşüm de ilginçtir. Bu durumda, tek bir girişten gelen sinyal cihazın birkaç çıkışından birinde görünür. Bu durumda kontrol aynı zamanda dijital kelime temelinde gerçekleşir. Çoğullayıcı ve azaltıcı bu görevle mükemmel bir iş çıkarmaktadır. Bu, iyi performans gösteren kompakt ve modern bir cihazdır.


Bu cihazlar elektronik devrelerde, fiber optik iletişimde ve elektronik devrelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Çoklayıcılar ve çoklayıcılar, yüksek frekanslı sinyallerin dönüştürülmesinde rol oynar. Bu cihazlara dayanan çeşitli devre çözümleri en cesur fikirleri uygulamanıza izin verir. Örneğin, paralel kodu seri ve tam tersine dönüştürebilirsiniz; veri aktarım protokolünü değiştirmek; önceden geliştirilmiş bir algoritma kullanarak bilgileri şifreleyin ve çok daha fazlasını yapın. Çoklayıcılar ve çoklayıcılar, daha fazla giriş / çıkış elde etmek için bir devrede kolayca birleştirilebilir. Bazen çok sayıda kanalı dönüştürmek gerekir. Çoklayıcı çok işlemcinin ters işlevini uygulayan bir cihaz olduğu gerçeğini kullanarak, her iki cihazı da kullanarak devreler tasarlayabilirsiniz.


Bu cihazları fiber optik haberleşmede kullanmanın iyi bir örneği DWDM çoklayıcısıdır. Cihaz dört girişte sinyalleri kabul eder. Uygun dönüşümden sonra, istediğiniz kanalı seri COM portlarından birine alabilirsiniz. Cihaz, çeşitli cihazları eşleştirmek için kullanışlıdır ve özellikle EDFA amplifikatörleri ve bir BLUE / Kırmızı ayırıcı ile çalışmak üzere tasarlanmıştır. Giriş sinyallerini 10 MHz'den 10 GHz'e kadar bir taşıyıcı frekansla dönüştürebilir. Bu, birçok cihazın çalışma aralığını karşılamak ve güvenilir sinyal dönüşümü sağlamak için oldukça yeterlidir. Cihaz çalışırken düşük bir zayıflama oranı (<2, 5 dBl) genel pozitif görüntüyü tamamlar. Kompakt, küçük boyutlu ve kullanımı kolay cihaz tasarımcılar tarafından haklı olarak popülerdir.

Çok ve demultiplekserler için üretim teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, büyüklükte bir düşüş, sinyal dönüştürmede hızda bir artış, zayıflamada bir azalma ve çalışmalarında güvenilirlikte bir artışa karşı sabit bir eğilim gözlenmektedir.







___
alıntıdır;

tr.calgraf.com
acikders.ankara.edu.tr










0 comments:

Yorum Gönder